На ова место во близина на врвот Кајмакчалан на 25 август 1944, во херојска борба на VII-та Македонска ударна бригада против Бугарската
фашистичка окупаторска војска, својот живот го дадоа:

• ЃОРЃИЕВСКИ Х. ЃОРЃИ
• ЕСТРЕЈА А. ОВАДИЈА – МАРА
• ЛАЛЕВСКИ К. ЈОВАН
• НАЛЕ Г. КРСТЕ
• НАХМИЈАС Ј. МОРДО
• НИКОЛОВСКИ Ј. ПАНАДИЛ
• ТРПЧЕВСКИ И. АТАНАС

Споменикот се наоѓа во непосредна близина на патот кој води во врвот Кајмакчалан и заради непристапноста на теренот со теренско возило може да се посети само во летните месеци.

Booking.com

Не пропуштајте: Кајмакчалан - 4x4 Off Road Доживување

kajmakcalan

kajmakcalan spomen ploca

02

03

kajmakcalan spomen ploca - panorama

VIRTUAL PANORAMA 

 

 

 

contentmap_plugin

Мапа на Мариово

mapa na mariovo

Настани во Мариово

itar pejo kalendar na nastani th

4х4 Екскурзии низ Мариово

Откријте ги големиот број на живописи локации преку незаборавни 4х4 екскурзии низ Мариово Повеќе информации...
Топ Дестинации

Топ дестинации во Мариово

Топ Дестинации

Лековити растенија

Билки и лековити растенија

Лековити билки

Мапа од Мариово

Најди на мапата

Мапа

Песни од Мариово

Песни од Мариово

Песни од Мариово