Цркви и манастири

 • Горна црква село Старавина, Мариово

  Горна црква село Старавина, Мариово

  Според кажувањата на локалното население, оваа црква била градена од српската власт по Првата светска војна, со намера подрумот од истата да послужи како костурница за загинатите српски војници на овој дел од Македонскиот фронт.

  Booking.com

  Според кажувањата на локалното население, оваа црква била градена од српската власт по Првата светска војна, со намера подрумот од истата да послужи како костурница за загинатите српски војници на овој дел од Македонскиот фронт.

  Read More

 • Извор Св. Петка село Груништа

  Св. Петка село Груништа

  Црквата „Света Петка,, изградена е 1925 година од извесен Ристе Венин, кој на влезот на црквата поставил спомен плоча, која и денес се наоѓа на истото место.

  Booking.com

  Црквата „Света Петка,, изградена е 1925 година од извесен Ристе Венин, кој на влезот на црквата поставил спомен плоча, која и денес се наоѓа на истото место.

  Read More

 • Манастир Св. Архангел Михаил, с. Скочивир (Monastery Saint Archangel Michael near Skochivir)

  sv arhangel skocivir

  Според преданието манастирот е основан во 1870 г. по иницијатива на младата Анѓа, на која и се сонило дека треба да преноќи во месноста Џајкова чука и тука да остави некој нишан.

  Booking.com

  Според преданието манастирот е основан во 1870 г. по иницијатива на младата Анѓа, на која и се сонило дека треба да преноќи во месноста Џајкова чука и тука да остави некој нишан.

  Read More

 • Манастир Св. Атанасиј село Старавина (Monastery St. Atanasij - Staravina, Mariovo)

  Манастир Св. Атанасиј село Старавина (

  Манастирот Св. Атанасиј е сместен во непосредна близина на селото на Старавинското Тумбе.

  Booking.com

  Манастирот Св. Атанасиј е сместен во непосредна близина на селото на Старавинското Тумбе.

  Read More

 • Манастир Св. Никола село Манастир - Мариово

  Манастир Св. Никола село Манастир

  Манастирот Св. Никола е сместен во село Манастир на околу 50 километри од Прилеп, во прилепско Мариово.

  Booking.com

  Манастирот Св. Никола е сместен во село Манастир на околу 50 километри од Прилеп, во прилепско Мариово.

  Read More

 • Манастир Св. Петка село Бешиште - Мариово

  Манастир Св. Петка село Бешиште

  Манастирот Св. Петка се наоѓа во близина на село Бешиште во еден од најживописните предели во Мариово.

  Booking.com

  Манастирот Св. Петка се наоѓа во близина на село Бешиште во еден од најживописните предели во Мариово.

  Read More

 • Манастир Св.Петка село Маково

  Манастир Св.Петка село Маково

  Манастирот Св.Петка е подигнат и осветен во 2002 година.

  Booking.com

  Манастирот Св.Петка е подигнат и осветен во 2002 година.

  Read More

 • Св. Андонија, с. Градешница (Church St. Antonija, v. Gradesnica)

  Sveta Andonija Gradesnica

  Остатоци од Стара Римска Вила – црква Св. Андонија

  Booking.com

  Остатоци од Стара Римска Вила – црква Св. Андонија

  Read More

 • Св. Архангел Михаил село Маково

  Св. Архангел Михаил село Маково

  Храмот Собор на св. Архангел Михаил во село Маково е изграден во 1860 г.

  Booking.com

  Храмот Собор на св. Архангел Михаил во село Маково е изграден во 1860 г.

  Read More

 • Св. Архангел, с. Клиново

  На платото над с. Клиново се наоѓа многу оштетената црква посветена на Св. Архангел.

  Booking.com

  На платото над с. Клиново се наоѓа многу оштетената црква посветена на Св. Архангел.

  Read More

 • Св. Атанас село Зовиќ (Church St. Atanas - Zovik, Мариово)

  Св. Атанас село Зовиќ

  Црквата Свети Атанасиј е мала еднокорабна црква изградена надвор од село Зовиќ и потекнува од XVII век од кога се смета дека и селото постои на ова место.

  Booking.com

  Црквата Свети Атанасиј е мала еднокорабна црква изградена надвор од село Зовиќ и потекнува од XVII век од кога се смета дека и селото постои на ова место.

  Read More

 • Св. Атанас, с. Градешница (Church St. Atanas - Gradesnica)

  Sv Atanasij, Gradesnica

  Црквата св. Атанас во близина на с. Градешница е изградена во осумдесеттите години на XX век.

  Booking.com

  Црквата св. Атанас во близина на с. Градешница е изградена во осумдесеттите години на XX век.

  Read More

 • Св. Атанасиј, с. Галиште

  Југозападно од с. Галиште, подигната е црквата според искажувањата на селаните посветена на Св. Атанасие.

  Booking.com

  Југозападно од с. Галиште, подигната е црквата според искажувањата на селаните посветена на Св. Атанасие.

  Read More

 • Св. Димитриј - Манастир Чебрен (Church St. Dimitrija - Cebren)

  Св. Димитриј - Манастир Чебрен

  Според пишаните извори, градот на локалитетот „Чебрен“ во близина на село Зовиќ  во средниот век се викал Чемрен.

  Booking.com

  Според пишаните извори, градот на локалитетот „Чебрен“ во близина на село Зовиќ  во средниот век се викал Чемрен.

  Read More

 • Св. Димитриј, Манастир во месноста Трново (Monastery St. Dimitrij in Trnovo)

  Св. Димитриј, Манастир во месноста Трново

  Во испустеното некогашно село Трново (што било сместено наспроти Будимирци), во подножјето на Кајмјакчалан е обновен храмот, посветен на воинот св. вмч. Димитриј.

  Booking.com

  Во испустеното некогашно село Трново (што било сместено наспроти Будимирци), во подножјето на Кајмјакчалан е обновен храмот, посветен на воинот св. вмч. Димитриј.

  Read More

 • Св. Димитриј, с. Брник (Church St. Dimitrij, village Brnik)

  sv-dimitrij-s-brnik

  Црквата во Брник е посветена на Свети Димитрија кој се празнува на 8 ноември.

  Booking.com

  Црквата во Брник е посветена на Свети Димитрија кој се празнува на 8 ноември.

  Read More

 • Св. Димитрија село Груниште

  Св. Димитрија село Груниште

  Црквата Св. Димитрија е изградена 1860 година. Претходно во неколку наврати месното население се обидело да ја изгради, но истата била туркана од турските власти.

  Booking.com

  Црквата Св. Димитрија е изградена 1860 година. Претходно во неколку наврати месното население се обидело да ја изгради, но истата била туркана од турските власти.

  Read More

 • Св. Димитрија село Дуње (Church St. Dimitrija, Dunje)

  Св. Димитрија село Дуње

  Црквата Св. Димитрија во село Дуње е изградена 1864 г.

  Booking.com

  Црквата Св. Димитрија во село Дуње е изградена 1864 г.

  Read More

 • Св. Ѓорѓи, с. Градешница (Church St. Gjorgi, v. Gradesnica)

  st-gjorgi-gradesnica

  Постоењето на Римската тврдина Пешта, како доминантна стратешка позиција во овој регион, резултирало со изградба на резиденцијални вили во село Градешница, во близина на денешниот т.н. „Темнички Вир“.

  Booking.com

  Постоењето на Римската тврдина Пешта, како доминантна стратешка позиција во овој регион, резултирало со изградба на резиденцијални вили во село Градешница, во близина на денешниот т.н. „Темнички Вир“.

  Read More

 • Св. Илија (Брен), Манастир во близина на с. Градешница (Monastery St. Ilija (Bren), v. Gradesnica)

  sv ilija bren gradesnica

  Манастир С. Илија (Брен) во близина на с. Градешница

  Booking.com

  Манастир С. Илија (Брен) во близина на с. Градешница

  Read More

Мапа на Мариово

mapa na mariovo

Настани во Мариово

itar pejo kalendar na nastani th