Топ дестинации

 • Градешница - фото галерија

  Градешница - фото галерија

  Сместено на 52 км од Битола, Градешница е едно од најубавите села во Македонија. Доколку не верувате, уверете се преку овие фотографии од село Градешница и околината.

  Booking.com

  Сместено на 52 км од Битола, Градешница е едно од најубавите села во Македонија. Доколку не верувате, уверете се преку овие фотографии од село Градешница и околината.

  Read More

 • Добро Поле Мариово - Местото каде е пробиен Македонскиот (Солунскиот) фронт

  Добро Поле Мариово

  Со преместувањето на голем дел од германските единици на западниот фронт во пролетта 1918 година, позицијата на Централните сили на Македонскиот фронт дополнително се влоши.

  Booking.com

  Со преместувањето на голем дел од германските единици на западниот фронт во пролетта 1918 година, позицијата на Централните сили на Македонскиот фронт дополнително се влоши.

  Read More

 • Етно музеј во с. Градешница

  Etno muzej Gradesnica

  Етно музејот во с. Градешница постои од 2 Август 2009 г и претставува збирка на етно елементи од живеењето и културата на населението, како и остатоци од оружје и предмети користени  во војните.

  Booking.com

  Етно музејот во с. Градешница постои од 2 Август 2009 г и претставува збирка на етно елементи од живеењето и културата на населението, како и остатоци од оружје и предмети користени  во војните.

  Read More

 • Зовиќ - фото галерија

  Зовиќ - фото галерија

  Зовиќ (Zovik) Мариово - фото галерија

  Booking.com

  Зовиќ (Zovik) Мариово - фото галерија

  Read More

 • Зовиќ (Zovik) Мариово - со надалеку познатиот Филмски Мост

  Зовиќ (Zovik) Мариово th

  Село Зовиќ е лоцирано во општина Новаци, на 50 км од Битола. Во близина на селото течи Градешка Река, на која што се наоѓа едно од најубавите зданија во мариовскиот крај - Зовичкиот Мост.

  Booking.com

  Село Зовиќ е лоцирано во општина Новаци, на 50 км од Битола. Во близина на селото течи Градешка Река, на која што се наоѓа едно од најубавите зданија во мариовскиот крај - Зовичкиот Мост.

  Read More

 • Кајмакчалан на Ниџе Планина

  Kajmakcalan

  Кајмакчалан е највисокиот врв на планината Ниџе во Република Македонија (2,521 м) и во текот на Првата светска војна бил една од клучните позиции на Македонскиот Фронт.

  Booking.com

  Кајмакчалан е највисокиот врв на планината Ниџе во Република Македонија (2,521 м) и во текот на Првата светска војна бил една од клучните позиции на Македонскиот Фронт.

  Read More

 • Коњарка - Излетничко место во близина на село Скочивир

  Коњарка - Излетничко место на влезот од Мариово

  Коњарка е излетничко место во близина на село Скочивир на 38 км од Битола.

  Booking.com

  Коњарка е излетничко место во близина на село Скочивир на 38 км од Битола.

  Read More

 • Коњарска Река, Мариово

  Коњарска Река, Мариово

  Извориштето на  Коњарска Река се наоѓа под Кајмакчалан, до границата со соседна Грција на надморска височина од 2.260 м.

  Booking.com

  Извориштето на  Коњарска Река се наоѓа под Кајмакчалан, до границата со соседна Грција на надморска височина од 2.260 м.

  Read More

 • Манастир Св. Никола село Манастир - Мариово

  Манастир Св. Никола село Манастир

  Манастирот Св. Никола е сместен во село Манастир на околу 50 километри од Прилеп, во прилепско Мариово.

  Booking.com

  Манастирот Св. Никола е сместен во село Манастир на околу 50 километри од Прилеп, во прилепско Мариово.

  Read More

 • Месност Пет Чешми, Мариово

  Месност Пет Чешми, Мариово

  Месноста Пет Чешми во близина на границата со Грција е едно од попознатите места кај локалното население.

  Booking.com

  Месноста Пет Чешми во близина на границата со Грција е едно од попознатите места кај локалното население.

  Read More

 • Месност Церова, Мариово

  Месност Церова

  Месноста Церова во близина на границата со Грција е едно од попознатите места кај локалното население.

  Booking.com

  Месноста Церова во близина на границата со Грција е едно од попознатите места кај локалното население.

  Read More

 • Мост во село Зовиќ - Мариово

  Zovik Most

  На местото на сегашниот Камен мост, до 1950 година постоел дрвен мост кој не бил многу сигурен и бил тесен.

  Booking.com

  На местото на сегашниот Камен мост, до 1950 година постоел дрвен мост кој не бил многу сигурен и бил тесен.

  Read More

 • Св. Димитриј - Манастир Чебрен (Church St. Dimitrija - Cebren)

  Св. Димитриј - Манастир Чебрен

  Според пишаните извори, градот на локалитетот „Чебрен“ во близина на село Зовиќ  во средниот век се викал Чемрен.

  Booking.com

  Според пишаните извори, градот на локалитетот „Чебрен“ во близина на село Зовиќ  во средниот век се викал Чемрен.

  Read More

 • Св. Димитриј, Манастир во месноста Трново (Monastery St. Dimitrij in Trnovo)

  Св. Димитриј, Манастир во месноста Трново

  Во испустеното некогашно село Трново (што било сместено наспроти Будимирци), во подножјето на Кајмјакчалан е обновен храмот, посветен на воинот св. вмч. Димитриј.

  Booking.com

  Во испустеното некогашно село Трново (што било сместено наспроти Будимирци), во подножјето на Кајмјакчалан е обновен храмот, посветен на воинот св. вмч. Димитриј.

  Read More

 • Св. Илија (Брен), Манастир во близина на с. Градешница (Monastery St. Ilija (Bren), v. Gradesnica)

  sv ilija bren gradesnica

  Манастир С. Илија (Брен) во близина на с. Градешница

  Booking.com

  Манастир С. Илија (Брен) во близина на с. Градешница

  Read More

 • Св. Илија манастир село Мелница - Мариово

  Манастир Св. Илија село Мелница - Мариово

  На иницијатива на Стале Чешелков од село Полчиште и со помош на сето мариовско население, во 1870 година поставени се темелите на манастирот посветен на Св. Илија.

  Booking.com

  На иницијатива на Стале Чешелков од село Полчиште и со помош на сето мариовско население, во 1870 година поставени се темелите на манастирот посветен на Св. Илија.

  Read More

 • Сокол - Врв на Ниџе Планина

  Сокол - Врв на Ниџе Планина - 1822 м

  Booking.com

  Сокол - Врв на Ниџе Планина - 1822 м

  Read More

 • Тврдината Пешта во Мариово

  Pesta Mariovo

  Еден од симболите на Македонскиот непокор - Тврдината Пешта, се наоѓа на 52 километри од Битола, помеѓу селата Градешница и Старавина.

  Booking.com

  Еден од симболите на Македонскиот непокор - Тврдината Пешта, се наоѓа на 52 километри од Битола, помеѓу селата Градешница и Старавина.

  Read More

 • Чебрен - манастирски комплекс во Мариово

  Cebren

  Во минатото манастирскиот комплекс Чебрен бил еден од најбогатите и најпознатите во Мариово и пошироко. Неговата поволна стратешка позиција и фактот што во Мариово за време на турското владеење немало исламизација на населението, го направиле еден од најбогатите во Македонија.

  Booking.com

  Во минатото манастирскиот комплекс Чебрен бил еден од најбогатите и најпознатите во Мариово и пошироко. Неговата поволна стратешка позиција и фактот што во Мариово за време на турското владеење немало исламизација на населението, го направиле еден од најбогатите во Македонија.

  Read More

 • Чебрен Манастир - фото галерија

  Чебрен Манастир - фото галерија

  Чебрен Манастир - фото галерија

  Booking.com

  Чебрен Манастир - фото галерија

  Read More

Мапа на Мариово

mapa na mariovo

Настани во Мариово

itar pejo kalendar na nastani th