Според Ѓурѓовден кога сонцето се наведувало на заоде уште колку еден остен, сите млади а можело и постари оделе околу селото по ливадите,

Add a comment

Повеќе...

Уште сабајлето се одело в црква, се ваделе сите икони кои можеле да се носат надвор од црквата, и прво три пати иконите се вртеле околу црквата а потоа и околу селото.

Add a comment

Повеќе...

Освен на верските празници кога луѓето го изразувале целокупното духовно и социјално богатство, на свадбите доаѓало до израз колективното живеење и почитување на одредени традиционални норми и обичаи кои во секоја средина имаат одредени карактеристики.

Add a comment

Повеќе...

FacebookTwitterRSS Feed

Прочитајте повеќе за...

Најди во Мариово

Custom Search
 

za-mariovo-malapesni-od-mariovomariovo-mapaistorija-na-mariovo-malodestinacii-malacrkvi-i-manastiri-vo-mariovo-malaitar-pejo-mala

Посетители

Имаме присутни 106 гости и нема членови

dzip-baner-160-600

Links

macedonia-logobitola-tourist-logobesiste logomakedonska-riznica-logowhat-is-logo