Joomla Free Template by FatCow Hosting

БОМБАРДИРАЊАТА НА БИТОЛА ЗА ВРЕМЕ НА ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА

За бомбардирањата на Битола во текот на Првата светска војна пишувано е од повеќе автори, забележано е во повеќе архивски документи, хроники и извештаи.

Утрото на 19 ноември 1916 година војските на Антантата влегоа во Битола. При освојувањето на градот посебно се истакнале Втората руска бригада, Седумнаесеттата француска, Првата коњичка бригада и 35 италијанска дивизија.
Отстапените бугарски и германски воени единици се задржале, вкопани на околните планински позиции во Потпелистерието и селото Снегово, кои доминираат над градот. Оттаму започнаа жестоко и речиси секојдневно да ја бомбардираат Битола. Така почна двогодишната епопеја, односно страдање на Битола во годините на Првата светска војна.
Поради ова страдање, урнатините од огнострелните и гасоотровните бомби, Битола ја доби тажната „слава" на втор Верден, по оној - францускиот, кој најмногу страдаше во оваа војна.

ww1-bombardment-of-bitola-monastir01

ww1-bombardment-of-bitola-monastir02

ww1-bombardment-of-bitola-monastir03

ww1-bombardment-of-bitola-monastir04

ww1-bombardment-of-bitola-monastir05

ww1-bombardment-of-bitola-monastir06

ww1-bombardment-of-bitola-monastir07

ww1-bombardment-of-bitola-monastir08

ww1-bombardment-of-bitola-monastir09

ww1-bombardment-of-bitola-monastir10

ww1-bombardment-of-bitola-monastir11

ww1-bombardment-of-bitola-monastir12

ww1-bombardment-of-bitola-monastir13
Битола беше бомбардирана и пред ноември 1916 година, т.е додека градот го држеа бугарските и германските војски и тоа од страна на Сојузниците. Меѓутоа, континуирано и разурнувачко беше она бомбардирање што траеше од ноември 1916 до септември 1918 година кое го вршеа бугарските и германските војски.

 

Листа на лица загинати во Битола за време на Првата Светска Војна

Извадок од книгата на Доктор Рајс -  THE KINGDOM OF SERBIA - INFRINGEMENTS OF THE RULES AND LAWS OF WAR COMMITTED by the AUSTROBULGARO-GERMANS :: LETTERS OF A CRIMINOLOGIST ON THE SERBIAN MACEDONIAN FRONT By R. A. REISS
bitola-monastir-bombardment-ww1 Page 01

 

bitola-monastir-bombardment-ww1 Page 03

bitola-monastir-bombardment-ww1 Page 04

bitola-monastir-bombardment-ww1 Page 05

bitola-monastir-bombardment-ww1 Page 06

bitola-monastir-bombardment-ww1 Page 07

bitola-monastir-bombardment-ww1 Page 08

bitola-monastir-bombardment-ww1 Page 09

bitola-monastir-bombardment-ww1 Page 10

bitola-monastir-bombardment-ww1 Page 11

bitola-monastir-bombardment-ww1 Page 12

bitola-monastir-bombardment-ww1 Page 13Во тоа неколкугодишно страдање, Битола даде голем број човечки жртви и претрпе огромна материјална штета. Потрагично и потешко е што страдањето на Битола, големите материјални штети и човечките жртви не беа предизвикани и дадени во борбата за национално ослободување на македонскиот народ, туку за негово поробување од новите окупатори.