12-berovka-th
Локалитет — Малешевско, (Берово).
Играчки состав — жени.

Држење на играчите — за раце (слободно спуштени долу).
Метар —2/4.
Карактер на орото — полетно, со брзи и ситни чекори на полустапалата. Обилува со потскоци и доскоци.
Почетна позиција — играчите се во полукруг, еден до друг. Лицете свртено кон центарот на кругот. Тежината на телото е на левата нога која се подготвува за потскок, а десната ја допира земјата со целото стапало.
ТЕКСТОТ Е ИЗВАДОК ОД КНИГАТА:
„МАКЕДОНСКИ НАРОДНИ ОРА“
ОД РЕПЕРТОАРОТ НА АНСАМБЛОТ ЗА НАРОДНИ ИГРИ И ПЕСНИ „ТАНЕЦ“
АВТОР: МИХАИЛО ДИМОСКИ
НАША КНИГА СКОПЈЕ 1977

12-berovka

 

made with love from Joomla.it
FacebookTwitterRSS Feed

Прочитајте повеќе за...

Најди во Мариово

Custom Search
 

za-mariovo-malapesni-od-mariovomariovo-mapaistorija-na-mariovo-malodestinacii-malacrkvi-i-manastiri-vo-mariovo-malaitar-pejo-mala

Посетители

Имаме присутни 50 гости и нема членови

dzip-baner-160-600

Links

macedonia-logobitola-tourist-logobesiste logomakedonska-riznica-logowhat-is-logo