Горна црква село Старавина, Мариово

Според кажувањата на локалното население, оваа црква била градена од српската власт по Првата светска војна, со намера подрумот од истата да послужи како костурница за загинатите српски војници на овој дел од Македонскиот фронт.

Св. Параскева

Храм Св. преподобна Параскева и Св. вмч. Димитриј. За двата светци еден храм.

Св. Недела село Орле

Храмот Св. Недела во село Орле потекнува од 1860г.Возобновувана повеќепати, а од темел изградена со нов облик во 2000 г.

Св. Архангел Михаил село Маково

Храмот Собор на св. Архангел Михаил во село Маково е изграден во 1860 г.

Манастир Св.Петка село Маково

Манастирот Св.Петка е подигнат и осветен во 2002 година.

Св. Петка село Груништа

Црквата „Света Петка,, изградена е 1925 година од извесен Ристе Венин, кој на влезот на црквата поставил спомен плоча, која и денес се наоѓа на истото место.

sv arhangel skocivir

Според преданието манастирот е основан во 1870 г. по иницијатива на младата Анѓа, на која и се сонило дека треба да преноќи во месноста Џајкова чука и тука да остави некој нишан.

Св. Димитриј, Манастир во месноста Трново

Во испустеното некогашно село Трново (што било сместено наспроти Будимирци), во подножјето на Кајмјакчалан е обновен храмот, посветен на воинот св. вмч. Димитриј.

sv-nikola-selo-budimirci

Храмот Св. вмч. Никола Мириклијски Чудототворец, е подигнат 1875-78, и е обновен по Втората светска војна, зографиран, еднокорабен, со иконостас од ѕид, исполнет со икони - ликови од светци и апостоли.

Св. Преображение

Храмот Св. Преображение е новоизграден храм на патот за Кајмакчалан во близина на месноста Влашки Колиби.

Црквата Св. Спас во с. Рожден е изградена во 1872 година, а живописана е во 1874.

Југозападно од с. Галиште, подигната е црквата според искажувањата на селаните посветена на Св. Атанасие.

На платото над с. Клиново се наоѓа многу оштетената црква посветена на Св. Архангел.

Манастир Св. Никола село Манастир

Манастирот Св. Никола е сместен во село Манастир на околу 50 километри од Прилеп, во прилепско Мариово.

Манастир Св. Илија село Мелница - Мариово

На иницијатива на Стале Чешелков од село Полчиште и со помош на сето мариовско население, во 1870 година поставени се темелите на манастирот посветен на Св. Илија.

Манастир Св. Петка село Бешиште

Манастирот Св. Петка се наоѓа во близина на село Бешиште во еден од најживописните предели во Мариово.

sv dimitrija gradesnica

На влезот од селото Градешница (Мариово) во општина Новаци, на 52 км растојание од Битола, во селските гробишта е лоцирана мала по димензии црква, која во одредени извори се споменува како Св. Ѓорѓи, а кај народот е позната како црква посветена на Св. Димитрие.

Манастир Св. Атанасиј село Старавина (

Манастирот Св. Атанасиј е сместен во непосредна близина на селото на Старавинското Тумбе.

Св. Никола село Зовиќ

Црквата Св. Никола изградена во 1862 е лоцирана во центарот на село Зовиќ.

Св. Спас - с. Градешница

На местото на денешните цркви Св. Андонија, Св. Ѓорѓи и Св. Спас, постоел комплекс на римски вили во периодот од средината на II до крајот на III век.

Св. Атанас село Зовиќ

Црквата Свети Атанасиј е мала еднокорабна црква изградена надвор од село Зовиќ и потекнува од XVII век од кога се смета дека и селото постои на ова место.

Св. Димитрија село Груниште

Црквата Св. Димитрија е изградена 1860 година. Претходно во неколку наврати месното население се обидело да ја изгради, но истата била туркана од турските власти.

Св. Спас - Манастир Чебрен

Црквата св. Спас во близината на манастирскиот комплекс Чебрен е мала еднокорабна црква ( 6,30 х 4,30 м.) со полукружна апсида на исток и влез во наосот на запад .

Св. Димитриј - Манастир Чебрен

Според пишаните извори, градот на локалитетот „Чебрен“ во близина на село Зовиќ  во средниот век се викал Чемрен.

sv-dimitrij-s-brnik

Црквата во Брник е посветена на Свети Димитрија кој се празнува на 8 ноември.

sv nikola gradesnica

Во центарот на село Градешница се наоѓа црквата Св. Никола, која е најголема од седумте цркви кои се наоѓаат во ова село.

st-gjorgi-gradesnica

Постоењето на Римската тврдина Пешта, како доминантна стратешка позиција во овој регион, резултирало со изградба на резиденцијални вили во село Градешница, во близина на денешниот т.н. „Темнички Вир“.

Sv Atanasij, Gradesnica

Црквата св. Атанас во близина на с. Градешница е изградена во осумдесеттите години на XX век.

Мапа на Мариово

mapa na mariovo

Настани во Мариово

itar pejo kalendar na nastani th

Топ Дестинации

Топ дестинации во Мариово

Топ Дестинации

Лековити растенија

Билки и лековити растенија

Лековити билки

Мапа од Мариово

Најди на мапата

Мапа

Песни од Мариово

Песни од Мариово

Песни од Мариово