Според преданието манастирот е основан во 1870 г. по иницијатива на младата Анѓа, на која и се сонило дека треба да преноќи во месноста Џајкова чука и тука да остави некој нишан.

Не пропуштајте: Цркви и манастири во Мариово – незаборавно 4х4 доживување >>>

arhangel-mihail-monastery

Booking.com

Со текот на годините на тоа место е изградено и мало манастирче посветено на светецот Архангел Михаил, до изворот за кој што мештаните веруваат дека е света лековита вода. Во 1967 г од страна на месното население, започнато е со изградба на новиот дом на Св. Архангел Михаил нешто погоре од старото манастирче. Овој објект е реновиран во 1998 г кога се изградени и конаците, едни од најубавите во овој регион.

From Sv. Arhangel Mihail, Monastery near v. Skochivir
From Sv. Arhangel Mihail, Monastery near v. Skochivir
From Sv. Arhangel Mihail, Monastery near v. Skochivir
From Sv. Arhangel Mihail, Monastery near v. Skochivir
From Sv. Arhangel Mihail, Monastery near v. Skochivir
From Sv. Arhangel Mihail, Monastery near v. Skochivir
From Sv. Arhangel Mihail, Monastery near v. Skochivir
From Sv. Arhangel Mihail, Monastery near v. Skochivir
From Sv. Arhangel Mihail, Monastery near v. Skochivir
From Sv. Arhangel Mihail, Monastery near v. Skochivir
From Sv. Arhangel Mihail, Monastery near v. Skochivir
From Sv. Arhangel Mihail, Monastery near v. Skochivir
From Sv. Arhangel Mihail, Monastery near v. Skochivir
From Sv. Arhangel Mihail, Monastery near v. Skochivir

Повеќе информации:
www.manastirarhangelmihailskocivir.mk
Phone: +389 47 229 328

contentmap_plugin
Booking.com

Мапа на Мариово

mapa na mariovo

Настани во Мариово

itar pejo kalendar na nastani th

Топ Дестинации

Топ дестинации во Мариово

Топ Дестинации

Лековити растенија

Билки и лековити растенија

Лековити билки

Мапа од Мариово

Најди на мапата

Мапа

Песни од Мариово

Песни од Мариово

Песни од Мариово