Во испустеното некогашно село Трново (што било сместено наспроти Будимирци), во подножјето на Кајмјакчалан е обновен храмот, посветен на воинот св. вмч. Димитриј.

Храмот опстоил со векови. Бил подигнат во чест на св вмч. Димитриј.  Црквата како градба е мала со влез од западната страна и крст вдлабнат над вратата.
Неодамна се обновени и конаците на манастирот и се едни од најубавите во овој дел од Македонија.

Не пропуштајте: Цркви и манастири во Мариово – незаборавно 4х4 доживување >>>

Booking.com

sv dimitrij trnovo 00

manastir trnovo 01

manastir trnovo 02

manastir trnovo 03

Во согласност со црковниот одбор на село Будимирци, можно е ноќевање во истите.

budimirci trnovo 01

contentmap_plugin
Booking.com

Мапа на Мариово

mapa na mariovo

Настани во Мариово

itar pejo kalendar na nastani th

Топ Дестинации

Топ дестинации во Мариово

Топ Дестинации

Лековити растенија

Билки и лековити растенија

Лековити билки

Мапа од Мариово

Најди на мапата

Мапа

Песни од Мариово

Песни од Мариово

Песни од Мариово