Боровинката е разгранета грмушка, и висока до 30 см.

Лисјата се јајчести на врвот, малку остри, цветовите се розово бели, плодовите се тркалезна бобинка со темна боја и со венче на врвот. Боровинката расте на планински места од 1500 метри надморска висина на горе.
За лек се користат и исушена лисја и плодови, суви или пресни.

 

Booking.com

УПОТРЕБА:
Сок од плодот или чај се користи против цревни заболувања, дијареја, запек и хемороиди, воспаление на слузокожата на устата и грлото.

borovinka
За подобрување на видот, против висок шеќер во крвта, за болни од венопатии и капиларопатии на рацете или нозете, ја зголемува отпорноста на крвните садови и спречува пукање на истите. сувите лисја содржат мирталин кој се смета за природен инсулин.

 

Преземено од книгата:
"Лековити растенија - Ваш чудесен лек"
Автор:Живко Најдовски

Лековити растенија и билки
Порачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

lekoviti-rastenija-kniga

Мапа на Мариово

mapa na mariovo

Настани во Мариово

itar pejo kalendar na nastani th

Топ Дестинации

Топ дестинации во Мариово

Топ Дестинации

Лековити растенија

Билки и лековити растенија

Лековити билки

Мапа од Мариово

Најди на мапата

Мапа

Песни од Мариово

Песни од Мариово

Песни од Мариово