Брестот е листопадно дрво, со развиена крошна, високо и до 20 метри.

Листовите се со кратки дршки, елиптично-јајчести на врвот зашилени, со изразена лисна нерватура, на лице зелени, а од другата страна се со мали влакненца.
Брестот цвета пред листовите да се појават, цветот е неугледен, плодовите округло- елиптични крилести орашки со семка на средината.
Расте на суви и влажни места, на каменести места, на свежи и плодни земјишта.

 

Booking.com

УПОТРЕБА:
За лек се користи кората и листот. воглавно за надворешна употреба, во облик на каша, против опекотини, замрзнатини, чиреви, кожни болести, рани, посекотини, абразија.

brest
Чај се употребува за стомачни проблеми, колитис, пролив. Грчеви во стомакот, кашлица, болки во грло, гинеколошки проблеми и слично.

 

Преземено од книгата:
"Лековити растенија - Ваш чудесен лек"
Автор:Живко Најдовски

Лековити растенија и билки
Порачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

lekoviti-rastenija-kniga

Мапа на Мариово

mapa na mariovo

Настани во Мариово

itar pejo kalendar na nastani th

Топ Дестинации

Топ дестинации во Мариово

Топ Дестинации

Лековити растенија

Билки и лековити растенија

Лековити билки

Мапа од Мариово

Најди на мапата

Мапа

Песни од Мариово

Песни од Мариово

Песни од Мариово