Бршленот е повеќегодишно зимзелено растение кое се искачува по дрвја, камења во должина до 30 метри.

Лисјата се сјајни, кожести, јајчести. Цветовите се ситни на врвот од гранчи- њата, во соцветија, а плодот, тркалезни сочни бобинки со црна боја.
Бршленот е отровно растение и треба да се внимава со неговата употреба.

brslen

Booking.com

УПОТРЕБА:
За лек се користат листовите, исушени, а ретко свежи. Бршленот се употребува надворешно против неврит, ревматизам, гихт, ишијас, артрит, се става на болните места, како облоги. во козметиката, бршленот се употребува како средство против целулит и опаѓање на коса.

 

Преземено од книгата:
"Лековити растенија - Ваш чудесен лек"
Автор:Живко Најдовски

Лековити растенија и билки
Порачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

lekoviti-rastenija-kniga

Мапа на Мариово

mapa na mariovo

Настани во Мариово

itar pejo kalendar na nastani th

Топ Дестинации

Топ дестинации во Мариово

Топ Дестинации

Лековити растенија

Билки и лековити растенија

Лековити билки

Мапа од Мариово

Најди на мапата

Мапа

Песни од Мариово

Песни од Мариово

Песни од Мариово