Коњарка - Излетничко место на влезот од Мариово

Коњарка е излетничко место во близина на село Скочивир на 38 км од Битола.

Etno muzej Gradesnica

Етно музејот во с. Градешница постои од 2 Август 2009 г и претставува збирка на етно елементи од живеењето и културата на населението, како и остатоци од оружје и предмети користени  во војните.

sv gjorgi paralovo

Во близина на село Паралово се наоѓа и еден од најубавите манастири во овој крај - Св. Ѓорѓи, надалеку познат по своите конаци.

Kajmakcalan Memorial monument

На ова место во близина на врвот Кајмакчалан на 25 август 1944, во херојска борба на VII-та Македонска ударна бригада против Бугарската
фашистичка окупаторска војска, својот живот го дадоа:

Rodna Kukja Stale popov

Родната куќа на познатиот писател Стале Попов е сместена во близина на една од најпознатите Македонски цркви – Св. Илија, во веќе иселеното Мариовско село Мелница.

Rasimbegov most

Расимбеговиот Мост претставува атрактивна локација во Мариовскиот крај, т.е место за кое се поврзани голем број на легенди и преданија.

Pesta Mariovo

Еден од симболите на Македонскиот непокор - Тврдината Пешта, се наоѓа на 52 километри од Битола, помеѓу селата Градешница и Старавина.

Kajmakcalan

Кајмакчалан е највисокиот врв на планината Ниџе во Република Македонија (2,521 м) и во текот на Првата светска војна бил една од клучните позиции на Македонскиот Фронт.

Cebren

Во минатото манастирскиот комплекс Чебрен бил еден од најбогатите и најпознатите во Мариово и пошироко. Неговата поволна стратешка позиција и фактот што во Мариово за време на турското владеење немало исламизација на населението, го направиле еден од најбогатите во Македонија.

Brnik waterfall

Во непосредна близина на Црна Река, на околу 30 мин. пешачење од Рапешкиот Мост, на чистата и незагадена Брничка Река, се наоѓа
Брничкиот Водопад.

Zovik Most

На местото на сегашниот Камен мост, до 1950 година постоел дрвен мост кој не бил многу сигурен и бил тесен.

Мапа на Мариово

mapa na mariovo

Настани во Мариово

itar pejo kalendar na nastani th

Топ Дестинации

Топ дестинации во Мариово

Топ Дестинации

Лековити растенија

Билки и лековити растенија

Лековити билки

Мапа од Мариово

Најди на мапата

Мапа

Песни од Мариово

Песни од Мариово

Песни од Мариово