Маријовци, Пејо Итроманец и зрно од грозје – лаги, смешки, хумор од Мариово

Booking.com

Иделе луѓе Маријовци на пазар. Иделе, иделе. На пато си нашле едно зрно од грозје.

Еден на другијо му вели: „Море, бре-е-еј! Шчо ќе да биде овој, шчо ќе не биде?” И сите кажувале: „Е, јаз не го знајем!” И се согласија: „Да го прашаме Пејо Итруманец: тој ќе знаје!” И го прашаа:  „Е-еј, е-еј, Пејо! Шчо јет овој?” А Пејо му рекол на Маријовците: „И, бре луѓе, бре будали! Не гледате л’: тој си је ѓаволска зеница! Удрете ја, бре, ќе не расипит!” И тије го ватиле и го ишчукале со стапојите!

Маријовци у песми, причи и шали
Д-р ВОЈИСЛАВ С. РАДОВАНОВИЌ
Штампарија Василија Димитријевића Скопје (1932)

Booking.com