Фајде врз фајде! – лаги, смешки, хумор од Мариово

Booking.com

Имаше једен сирома Маријовец, Јано Ѓорлека, од Клино. Бил много сирома. Отишол кај Адем-ага ву Тимјаник и му рекол:

„Адем-аго, децата ми трпат за леб, да ми дајеш једен бучук просо!” Тој му дал једен бучук просо. Година на година, година на година, фајде врз фајде, фајде врз фајде: пет години Јано сус два сина за једен бучук просо момак одил!

Маријовци у песми, причи и шали
Д-р ВОЈИСЛАВ С. РАДОВАНОВИЌ
Штампарија Василија Димитријевића Скопје (1932)

Booking.com