Itromanovski

Воени гробишта од Првата светска војна во село Скочивир

Воени гробишта од Првата светска војна во село Скочивир

За време на Првата светска војна село Скочивир се нашло на самата фронтова линија во есента 1916 година, а подоцна борбите се преместиле на само неколку километри, па истото станало важна комуникациона точка за силите на Антантата. Во близина на селото и денес е познат т.н „Француски пат“ кој ги поврзувал селата Скочивир и Чегел …

Воени гробишта од Првата светска војна во село Скочивир Read More »

Svetecot Mariovo

Светецот – фреска на Св. Никола во атарот на село Старавина

Живописната природа на река Лешница со години ги привлекувала учениците од селата Будимирци, Старавина, Зовиќ, Груниште и Градешница за пикник локација да ја изберат месноста „Светецот“, така наречена по фреската на една висока карпа. Не се знае точно од кога потекнува оваа фреска, но познато е дека за време на Првата светска војна на тоа …

Светецот – фреска на Св. Никола во атарот на село Старавина Read More »

гробот на Толе Паша

Гробот на Толе Паша во село Крушевица

Толе Паша (Стојан Кулески или Стојан Трајков Куликов) бил роден во 1868 година во село Крушевица. Тој бил војвода од Мариово и член на ТМОРО. Прочитајте повеќе: Роман Толе Паша од Стале Попов (Том 1 и Том 2) Пред создавањето на Организацијата Толе Паша дејствувал како ајдутски војвода, а од 1900 година бил дел од …

Гробот на Толе Паша во село Крушевица Read More »

Sv. Pantelejmon, Mariovo, Macedonia (76)

Манастир Св. Пантелејмон на врвот Панделе во близина на село Полчиште

Манастирот Св. Пантелејмон е сместен на една од најубавите панорамски локации во Мариово, на врвот Панделе во близина на село Полчиште. До манастирот се стигнува пеш или со теренско возило по стрмен кривулест пат од страна на село Полчиште. Уште од средината на 19 век на ова место постоел храм посветен на Св. Пантелејмон, кој …

Манастир Св. Пантелејмон на врвот Панделе во близина на село Полчиште Read More »