Mariovo

Мал Холивуд – Село Штавица во Општина Прилеп

Село Штавица е лоцирано на југоисточната страна на Прилепско Поле во Општина Прилеп. Над селото поминува патот кој води до Мариово преку преминот Слива, што воедно е и одлична можност да го посетите ова село. Сместено на 800 м надморска висина, селото е оддалечено 18 км од Прилеп. Ова село е познато и како Мал …

Мал Холивуд – Село Штавица во Општина Прилеп Read More »

kravica mariovo

Кравица – месност во Мариово

Според легендата, некогаш во минатото на врвот на карпата се отелила некоја крава, па оттаму доаѓа и името на една од најзабележителните локации во Мариово – Кравица. Со наморска висина од 1160 м, Кравица лесно може да се забележи скоро од поголемиот дел на Мариово. Лоцирана околу 400 метри во Грција, истата е тешко достапна од македонска страна.