Св. Димитрија село Груниште

Booking.com

Црквата Св. Димитрија е изградена 1860 година. Претходно во неколку наврати месното население се обидело да ја изгради, но истата била туркана од турските власти.

До црквата има изградено камена камбанарија, а во рамките на црквата се и селските гробишта, каде се закопани српски и бугарски војници од Првата светска војна.

sv dimitrija grunista 01

sv dimitrija grunista 02

Booking.com