ЦРН СЛЕЗ – MALVA SILVESTRIS

Booking.com

Црниот слез е повеќегодишно зељестo растение кое има јак корен.

Црниот слез расте покрај патишта, во непосредна близина на населени
места. Расте со висина до 1 метар. Цветовите на црниот слез имаат црвенкаста боја. Лисјата и цветовите содржат слуз, шеќери, танини, органски киселини, калиум и друго.

crn-slez

УПОТРЕБА:
Чај од црн слез се употребува како средство против кашлица, воспа- ление на слузицата, усната шуплина и бешиката. исто така се употребува и против бронхит, бронхијална астма, грип и друго.

 

Преземено од книгата:
“Лековити растенија – Ваш чудесен лек”
Автор:Живко Најдовски

Лековити растенија и билки
Порачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605
Email: najdovskizivko@yahoo.com

lekoviti-rastenija-kniga

Booking.com