ЧУВАР КУЌА – ЅEMPERVIVUM TECTORUM

Booking.com

Чувар куќа е повеќегодишно зељесто растение, кое има меснати листови, многу сочни и дебели, а стеблото може да достигне и до 40 см.

Цветовите се наоѓаат на врвот од стеблото, во црвенкаста боја.
Расте на влажни карпи, на планините, а може да се одгледува и како декоративна билка, по куќите по ѕидовите и дворовите.
содржи јаболкова киселина, мравја киселина, танини, слузи и смоли.

cuvar-kuka

УПОТРЕБА:
во народната медицина и во фитотерапијата се употребува сокот од листот. Може да се употребува како мелем за рани, опекотини, воспаление на очи и уши. Може да се користи за рак на кожа, а за внатрешна употреба се користи при воспаление на грло, грозница, против крварење тумори и слично.

 

Преземено од книгата:
“Лековити растенија – Ваш чудесен лек”
Автор:Живко Најдовски

Лековити растенија и билки
Порачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605
Email: najdovskizivko@yahoo.com

lekoviti-rastenija-kniga

Booking.com