ДАБ – QUERCUS ROBUR

Booking.com

Дабот е многугодишно дрво, високо и до 30 метри. Лисјата се неправилно засечени со мали дршки.

Плодот е желад.
Расте во шуми и до 1500 метри надморска висина. кората се лупи на пролет, од гранки во дебелина до 10 см.

dab

УПОТРЕБА:
За лек се користи исушена кора и лист.
Чај од даб се употребува против воспаленија на слузницата на цревата, против пролив, катар и алкалоиди, лекување на рани, егземи, псоријаза, чиреви, хемороиди, смрзнатини на нозете (надворешно), против крварење од матка и хемороиди, заболување на слузната во устата и грлото, воспаленија и инфекции на мочните патишта и мочен меур и женски полови органи.

 

Преземено од книгата:
“Лековити растенија – Ваш чудесен лек”
Автор:Живко Најдовски

Лековити растенија и билки
Порачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605
Email: najdovskizivko@yahoo.com

lekoviti-rastenija-kniga

Booking.com