ДРЕН – CORNUS MAS L (ДРЕНКА)

Booking.com

Дренот е грмушка или дрво, високо до 5 метри.

Лисјата му се јајчести на врвот остри. Цветовите на дренот имаат жолта боја и се ситни.
Дренот цвета во рана пролет и плодот има црвена боја.

 

СОСТАВ:
Дренката содржи танини, органски киселини, флавониди, шеќер, витамин Ц, минерали и друго.

drenka

УПОТРЕБА:
За лек се употребуваат плодовите, суви или свежи. Чај од дренки се употребува против дијареја, колити и други цревни заболувања.
Сокот од дренки е многу корисен пијалак, особено за децата, а исто многу е корисен и мармаладот од дренки.

 

Преземено од книгата:
“Лековити растенија – Ваш чудесен лек”
Автор:Живко Најдовски

Лековити растенија и билки
Порачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605
Email: najdovskizivko@yahoo.com

lekoviti-rastenija-kniga

Booking.com