ГЛОВАЧ – ЕCHINOPS SPHAEROCEPHALUS (ЧЕЛАДНИК)

Booking.com

Гловачот е повеќегодишно растение (трн) со исправено и разгрането стебло, високо до 80 см.

Листовите се влакнести, перјести со боцки. Цветовите се поединечни, во тесни клинести и букови кошнички, во сина или бела боја. Гловачот расте на суви места, покрај патишта, ниви, напуштени и необработени земјишта.

glovac

 

УПОТРЕБА:
За лек се собира надземниот дел, како билка која има својство да ја зајакне општофичката способност кај човекот, како и психичката и умствената способност и затоа се користи како средство при истоштеност, општа слабост, парализа, неврологии, полова слабост, а го подобрува и видот.
Гловачот се употребува како природен афродизијак.

 

Преземено од книгата:
“Лековити растенија – Ваш чудесен лек”
Автор:Живко Најдовски

Лековити растенија и билки
Порачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605
Email: najdovskizivko@yahoo.com

lekoviti-rastenija-kniga

Booking.com