ГЛУВАРЧЕ – TARAXACUN OFFICINALE (МАСЛАЧАК, МЛЕЧКА)

Booking.com

Глуварчето е повеќегодишна зељеста билка, со големина до 20 см, без надземно стебло.

Лисјата и се издолжени, засечени и на врвот остри. Цветовите на глуварчето се жолто-бели и со долга дршка. кога ќе се откине билката, испушта бело млеко кое не е отровно. Глуварчето е распространето насекаде. Може да се собира целата билка.

 

УПОТРЕБА:

Глуварчето е познато средство за прочистување на крвта и за зајакнување на организмот.

gluvarce

Исто така, глуварчето може да се употребува и против воспаление на белите дробови, за жолчка и црн дроб, за внатрешни крварења од бели дробови и бубрези и за хемороиди.

Глуварчето, може да се употребува и против болести на панкреасот и шеќерна болест, болест на уринарниот тракт и бубрезите.

Глуварчето го подобрува апетитот и е богато е со витамини и минерали.

 

Преземено од книгата:
“Лековити растенија – Ваш чудесен лек”
Автор:Живко Најдовски

Лековити растенија и билки
Порачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605
Email: najdovskizivko@yahoo.com

lekoviti-rastenija-kniga

Booking.com