КАДРАВО НАНЕ – MENTHA SPICATA

Booking.com

Кадравото нане е повеќегодишна билка, која има стебло високо до 50 см.

Лисјата му се широко јајчести, на површината набрани, а цветовите му се црвенкасто-розови во вид на клас и се на врвот на стеблото.
Кадравото нане цвета од јуни до септември, кога и се собира надземниот дел.

kadravo-nane

УПОТРЕБА:
Се употребува во вид на чај при надуен стомак, болки во стомакот и болки во жолчката.
Кадровото нане е богато со етерски масла кои се користат во прехранбената индустрија.

 

Преземено од книгата:
“Лековити растенија – Ваш чудесен лек”
Автор:Живко Најдовски

Лековити растенија и билки
Порачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605
Email: najdovskizivko@yahoo.com

lekoviti-rastenija-kniga

Booking.com