КАПИНА – RUBUS FRUTICOSUS (КАПИНКА)

Booking.com

Капинката е доста разгранета грмушка, со долги стебла и со боцки.

Лисјата и се со дршки долги и до 8 см, на лице зелени, а на другата страна сино-зелени. Цветовите на капината се бели, а плодовите црвени и црни.
Капинката расте насекаде.

kapinka

УПОТРЕБА:
За лек се користат исушени лисја и пресни или исушени плодови.
Листот од капината се користи како лек против дијареја, крвави проливи, заболување на устата, воспаление на непцата, јазикот и грлото и против хемориди.
Плодовите на капината се здрава и вкусна храна, која е богата со многу витамини и минерали и е добра за закрепнување на организмот.

 

Преземено од книгата:
“Лековити растенија – Ваш чудесен лек”
Автор:Живко Најдовски

Лековити растенија и билки
Порачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605
Email: najdovskizivko@yahoo.com

lekoviti-rastenija-kniga

Booking.com