Копачка – Македонско Народно Оро

Booking.com

14-kopacka-th
Локалитет — Малешевско.
Играчки состав — мажи.

1) Текстот на песната што го придружува орото во Ансамблот „Танец” е следниов:
Димна Јуда, мамо, град градила,
Град градила, мамо, на планина,
На планина, мамо, на Влаина,
Што е колје, мамо, побивала,
Се ергени, мамо, за гледање./2
Дервишко вишко, моме, дервишко вишко,/2
Роб ќе ти бидам, моме, роб ќе ти бидам,
Роб ќе ти бидам, моме, време три години,
Дали е било, моме, дали е било,
Дали е било, моме, како што беше?
И да го видиш, лудо, и да го видиш,
И да го видиш, лудо, фајде си нема.
{youtube}91lZHDTp2s4{/youtube}

14-kopacka

Booking.com