ЛОПЕН – VERBASCUM THAPSIFORME (ДИВИЗМА, ОПЕНИГА)

Booking.com

Лопените се двегодишни билки. во првата година се развиваат лисјата,

а втората година стеблото, кое е исправено и високо до 2 метри. Долните лисја се големи и влакнести, а цветовите се со жолта боја и се сместени на горниот дел на билката.
Лопенот расте на суви и необработени места.

lopen

УПОТРЕБА:
За лек се користат исушени цветови.
Лопенот се употребува како средство против кашлица, бронхитис, воспаление на дишните органи, грип, туберкулоза, болки во желудникот и цревата, хемороиди, чиреви и поткожни чиреви.
Лопен не смеат да употребуваат бремени жени, доилки и болни од рак.

 

Преземено од книгата:
“Лековити растенија – Ваш чудесен лек”
Автор:Живко Најдовски

Лековити растенија и билки
Порачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605
Email: najdovskizivko@yahoo.com

lekoviti-rastenija-kniga

Booking.com