ЛУК – ALLIUM SATIVUM

Booking.com

Лукот е едногодишно растение. Лисјата му се линеарно-перјести.

се одгледува како една од поважните градинарски култури. Лукот има антисклеротично, антимикробно, дигестивно, антиканцерогено и антихелистичко дејство.

luk

УПОТРЕБА:
Лукот се употребува против настинка, грип, висок холестерол, артериосклероза, за инфекција на мочни патишта, склероза, висок крвен притисок, за подобра работа на срцето и срцевиот мускул, против цревни и стомачни болести и го подобрува апетитот, како и при проблеми со црн дроб и жолчка.
Лукот дејствува против хипотиреоза, бидејќи содржи јод. дејствува антиканцерогено, штити од рак и ја прочистува крвта од олово и холестерол.
Надворешно, лукот е ефикасен против рани, кожни болести, лишаи, косопас, чир на потколеница и слично.
Лукот се користи и како зачин за додавање во разни јадења.

 

Преземено од книгата:
“Лековити растенија – Ваш чудесен лек”
Автор:Живко Најдовски

Лековити растенија и билки
Порачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605
Email: najdovskizivko@yahoo.com

lekoviti-rastenija-kniga

Booking.com