Поп и орач ја проколнале Црна Река – предание

Booking.com

Црна Река одила понапред онаќи, од Маријово каде Витољско и Леринско Поље. Овој народ во Село Манастир не можел тогај да живеје, оти Црна Река многу јачела.

Једен ден попо го зел петравило, орачо го зел превојо, отишле на Црна Река и ја колнале три дена и три ноќа. И од тоа време се вратила Црна Река да иди на Демир-Капија, кај што Вардар истечува.

 

Маријовци у песми, причи и шали
Д-р ВОЈИСЛАВ С. РАДОВАНОВИЌ
Штампарија Василија Димитријевића Скопје (1932)

Booking.com