Селски слави и настани во Мариово

Booking.com

Календар на селски слави и настани во Мариово.

Секоја исправка или пак предлог за збогатување на оваа листа е добредојдена. Предлозите можете да ги испраќате на: itarpejo.org@gmail.com

Селски слави и настани во Мариово

19 Јануари – Богојавление – ВОДИЦИ (Прочитај повеќе за празнувањето на Св. Јован и Водици во Мариово)

 – – – – – –

31 Јануари – Св. Атанасиј Велики

Селска слава во:

– – – – – –
ВЕЛИГДЕН (Повеќе)

Селска слава во:

– – – – – –

Спасовден  – Христовото вознесение – (40 дена по Велигден)

Селска слава во:

– – – – – –

Духовден (десет дена по Спасовден, педесет дена по Велигден)

Селска слава во:

– – – – – –

7-ми Април – Планинарски марш – ЗАПОЗНАЈ ГО МАРИОВО (Повеќе …)

– – – – – –
6 Мај – Св. вмч Георгиј – ЃУРЃОВДЕН (Повеќе …)

Селска слава во:

 – – – – – –

15 Мај – Пренос на мошти на Св. Атанасиј Велики

Селска слава во:

 – – – – – –

Крај на месец Мај – Mariovo off-road experience: enter the wilderness (Повеќе …)

– – – – – –
Почеток на месец Јуни – Средба во село Зовиќ (Повеќе …)

– – – – – –
Крај на месец Јуни, почеток на Јули (сабота, недела) Џип Турнеја Мариово (Повеќе …)

– – – – – –
01 Август – Св. Пророк Илија – ИЛИНДЕН

Селска слава во:

02 Август

– – – – – –
08 Август – Св. преп мч-ца Параскева – Св Петка

Селска слава во:

– – – – – –
09 Август – Св. вмч Пантелеј

  • Св. вмч Пантелеј (Пантеле) с. Бешиште

– – – – – –
28 Август – Успение на Пресвета Богородица – Голема Богородица

Селска слава во:

– – – – – –

21 Септември – Рождество на пресвета Богородица – Мала Богородица

– – – – – –

27 Октомври – Преп. Параскева – ПЕТКОВДЕН

Селска слава во:

– – – – – –

08 Ноември – Св. вмч Димитриј – Митровден

Селска слава во:

– – – – – –
21 Ноември – Собор на Св. Архангел Михаил

Селска слава во:

– – – – – –
19 Декември – Св. Никола

 – – – – – –

Селските и манастирските слави, биле и сеуште се одличен начин за собирање на луѓето и враќање во нивните родни краишта.
Во минатото тоа бил одличен начин за комуникација помеѓу луѓето од различните села. Скоро во секое село се имало по некој побратим, кој морало да се посети на неговата селска слава и нормално братски да се пречека на својата.
И денес доколку не беа селските слави, многу деца немаше да знаат од каде потекнуваат и немаше да ги познаваат многу свои роднини.
Во овие денови живнуваат селата во Мариово и барем за кратко се враќа животот во нив.
Токму поради тоа е креирана оваа статија, која не е конечна и воедно добредојдена е секоја исправка или пак предлог за нејзино збогатување.
Коментарите можете да ги праќате на: itarpejo.org@gmail.com

itar pejo kalendar na nastani

Booking.com