Мал Холивуд – Село Штавица во Општина Прилеп

Booking.com

Село Штавица е лоцирано на југоисточната страна на Прилепско Поле во Општина Прилеп.

Над селото поминува патот кој води до Мариово преку преминот Слива, што воедно е и одлична можност да го посетите ова село. Сместено на 800 м надморска висина, селото е оддалечено 18 км од Прилеп.

Ова село е познато и како Мал Холивуд или Македонскиот Холивуд, односно тука се снимени дел од сцените на филмовите “Пред дождот” и “Прашина” на Милчо Манчевски.

Црква „Рождество на Пресвета Богородица“

Објект - црква изградена за потребите на филмот „Прашина“

Објект – црква изградена за потребите на филмот „Прашина“

 

 

Booking.com