Сокол (1.822 м.н.в) – врв на Ниџе Планина

Booking.com
Сокол (1.822 m) врв на Ниџе планина

Сокол (1.822 m) е еден од врвовите на Ниџе планина, сместен длабоко во регионот Мариово на самата македонско-грчка граница.

Ниџе планина (во Грција позната како – Όρος Βόρας, Voras) се наоѓа во крајниот јужен дел на Република Македонија и преку нејзиниот срт води државната граница со Република Грција. Највисок врв на Ниџе планина е Кајмакчалан (2521 м.н.в.), кој воедно е и најпознат и најпосетуван поради спомен капелата од Првата светска војна и поради близината до ски центарот Ворас. Други врвови на Ниџе планина се Ниџе (2361 м.н.в.), Старков Гроб (1876 м.н.в.), Стефанец (1825 м.н.в.), Сокол (1822 м.н.в.), Кравица (1682 м.н.в.), Рогош (1353 м.н.в.) и др.

Врвови на Ниџе планина
Ниџе е една од најбогатите планини со растителен и животински свет во Македонија.
За време на Првата светска војна, по сртот на Ниџе планина се простирал и дел од Македонскиот фронт (познат и како Солунски или Балкански фронт). Позициите на Ниџе планина биле едни од клучните стратешки точки во период од приближно две години (1916-1918). Врвот Сокол бил една една од целите на главниот напад за време на пробојот на фронтот, кој се случил на 15 септември 1918 година.

Видео

Галерија

Фотографии: OFF ROAD Macedonia...

Nidze Peak - 2361 m a.s.l
Nidze Peak - 2361 m a.s.l
"Sokol" (Hawk) Peak - 1827 m a.s.l
Panoramic view from
Panoramic view from "Sokol" Peak towards Mariovo region
View towards Gradeshnica village

Gradeshnica village

Remains of the old army barrack near
Remains of the old army barrack near "Sokol" peak  
 
Remains of WW1 Bulgarian trenches near Sokol peak on Nidze Mountain
Remains of WW1 Bulgarian trenches near Sokol peak on Nidze Mountain
 
Part of a French map depicting the advance of the Entente armies during the Breakthrough of the Macedonian front (15-16 September 1918)
Part of a French map depicting the advance of the Entente armies during the Breakthrough of the Macedonian front (15-16 September 1918)
View from Sokol peak towards North-west (Mariovo region)
View from Sokol peak towards North-west (Mariovo region)
Nidze Mountain, Sokol peak
Remains of WW1 bunkers on Sokol Peak, Nidze Mountain
Remains of WW1 bunkers on Sokol Peak, Nidze Mountain
Remains of WW1 bunkers on Sokol Peak, Nidze Mountain
Remains of WW1 bunkers on Sokol Peak, Nidze Mountain
View from Sokol area, Nidze Mountain
View from Sokol area, WW1 location on Nidze Mountain, Macedonia
View from Sokol area, WW1 location on Nidze Mountain, Macedonia
 
 
Panoramic view from Sokol area - starting from left Sokol peak, Loutraki (Pozar) area in Greece, central part Nidze peak 2.361 m.a.s.l, right Mariovo region Macedonia
Panoramic view from Sokol area - starting from left Sokol peak, Loutraki (Pozar) area in Greece, central part Nidze peak 2.361 m.a.s.l, right Mariovo region Macedonia
View from Sokol area, WW1 location on Nidze Mountain, Macedonia
View from Sokol area, WW1 location on Nidze Mountain, Macedonia
View from Sokol area, WW1 location on Nidze Mountain, Macedonia
View from Sokol area, WW1 location on Nidze Mountain, Macedonia
View from Sokol area, WW1 location on Nidze Mountain, Macedonia
View from Sokol area, WW1 location on Nidze Mountain, Macedonia
View from Sokol area, WW1 location on Nidze Mountain, Macedonia
Info board at the peak Sokol
Info sign at Sokol Peak

View from Sokol area, WW1 location on Nidze Mountain, Macedonia
View from Sokol area, WW1 location on Nidze Mountain, Macedonia
View towards Nidze Peak (also know as Floka) 2.361 m, on Nidze Mountain, Macedonia

View towards Nidze Peak (also know as Floka) 2.361 m, on Nidze Mountain

View towards Loutraki (Pozar) area, from Sokol Peak, Nidze Mountain, Macedonia
View towards Loutraki (Pozar) area
View towards Mariovo region, from Sokol Peak, Nidze Mountain, Macedonia
View towards Mariovo region
Panoramic view from Sokol Peak - starting from left Loutraki (Pozar) area in Greece, central part Nidze peak 2.361 m.a.s.l, right Mariovo region Macedonia
Panoramic view from Sokol Peak - starting from left Loutraki (Pozar) area in Greece, central part Nidze peak 2.361 m.a.s.l, right Mariovo region Macedonia
 
WW1 bunker at Sokol peak, Nidze Mountain, Macedonia
WW1 bunker at Sokol peak
Panoramic view from Sokol peak Nidze Mountain towards North - Mariovo region, Macedonia
Panoramic view from Sokol peak towards North - Mariovo region, Macedonia
Descending from the peak of Sokol, through the steep slopes of Nidze Mountain
Panoramic view toward North-East - with Dobro Pole area behind the hill, Nidze Mountain, Macedonia
Panoramic view toward North-East - with Dobro Pole area behind the hill
Interesting flora specimens at Nidze mountain, Macedonia
Interesting flora specimens at Nidze mountain, Macedonia
Five Springs area on Nidze Mountain, Mariovo Region, Macedonia
Five Springs area on Nidze Mountain, Mariovo Region, Macedonia
Five Springs area on Nidze Mountain, Mariovo Region, Macedonia
Five Springs area on Nidze Mountain, Mariovo Region, Macedonia
 
View towards Gradeshnica village, Mariovo region, Macedonia
View towards Gradeshnica village, Mariovo region, Macedonia
 
View towards Gradeshnica village, Mariovo region, Macedonia
View towards Gradeshnica village, Mariovo region, Macedonia
 
View towards Gradeshnica village, Mariovo region, Macedonia
View towards Gradeshnica village, Mariovo region, Macedonia

Како до врвот Сокол

Како до врвот Сокол

Oд македонска страна, до врвот води шумски пат погоден само за 4х4 возила кој е во исклучително лоша состојба и може да се каже дека е главната причина поради која само мал број на луѓе ја посетуваат оваа локација. Порано кога Шумското препријатие работело на овие простори, патот колку толку се одржувал, а се одржувале и напуштените караули од војската. Во моментот на нашата посета (септември 2019 г), патот беше прооден до месноста „Пет Чешми“, од каде пеш продолживме до врвот Сокол (околу 2 ч 30 мин пешачење во еден правец).

Доколку планирате да ја посетите оваа локација, важно е да имате во предвид дека патеките не се обележани и лесно можи да е загубите доколку не го познавате добро теренот. Далечината од најблискиот урбан центар Битола (околу 4 часа возење), немањето на телефонски сигнал и богатиот животински и растителен свет, претставуваат опасност плус и најдобро е да бидете придружувани од искусен планинарски водич.
Врвот Сокол се наоѓа на самата гранична линија и согласно законските прописи во Република Македонија, морате да имате дозвола за движење во пограничен регион, која се добива од надлежната полициска станица.

Локација

Booking.com