ШУМСКА ЈАГОДА – FRAGARIA VESCA (ДИВА ЈАГОТКА)

Booking.com

Jаготката е повеќегодишно зељесто растение со хоризонтален корен, ниско, покрај земја, со триделни лисја со долги дршки, накршени со влакненца.

Цветовите се мали и со бела боја. Плодот е вкусна црвена јаготка со убава арома.
Расте на чистинки, покрај шуми и други места.

sumska-jagoda

УПОТРЕБА:
За лек се употребува листот при болести на бубрезите и мочните патишта, ја отстранува мочната киселина, при болки во зглобовите, гихт, цревни болести, дијареи и колити, хемороиди, воспаленија во уста и грло, против крварење од матка и други внатрешни органи, камен на бубрег и мочен меур. јаготката е добар лек за подобрување на функцијата на црниот дроб, артеросклероза и висок крвен притисок, ја подобрува крвната слика.

Oд плодовите може да се подготвува сок, компот, мармалад и слично.

 

Преземено од книгата:
“Лековити растенија – Ваш чудесен лек”
Автор:Живко Најдовски

Лековити растенија и билки
Порачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605
Email: najdovskizivko@yahoo.com

lekoviti-rastenija-kniga

Booking.com