Тропнало Оро – Македонско Народно Оро

Booking.com

28-tropnalo-oro-th
Локалитет — Мала Река.
Играчки состав — мешан (мажи и жени).

Тропнало оро големо, големо,
Пред поповата вратница, вратница,
Сите девојки дојдоја, дојдоја,
Стојна попова не дојде, не дојде.
Мајка и бисер нижеше, нижеше,
И си ја Стојна учеше, учеше:
— Стојно ле мила, ќерко ле, ќерко ле,
Кога ќе појдеш на оро, на оро,
До танец да се не фаќаш, не фаќаш,
На танец ти е лудото, лудото,
Co око ќе ти намигне, намигне,
Co нога ќе те подгазит, подгазит.
{youtube}dRr-2s0VOD8{/youtube}
{youtube}xG8YDmaZa7g{/youtube}
{youtube}BqqkkGLKLAw?t=8s{/youtube}

28-tropnalo-oro

Booking.com