Туѓина, пуста јабана! – лирска песна

Booking.com

„Невесто, око калешо,
„Не седи близу до река:
„Реката ќe ми дотечи
„И тебе ќe те поноси!” —
„И јаз си чекам реката,  

„Да дојде, да ме поноси!” —
„Шчо себап да те однеси?” —
„Нишчо си рода јаз немам,
„Угy го имам либето;
„И тоа ми неје туа —
„Туѓина, пуста јабана!” —
„Невесто, око калешо,
„Шчо бакчиш мене ќe дадеш,
„Да ти го кажам либето?
„Шчо нишан има либето?” —
„На десна нога шес прсти,
„На чело црна маслинка!” —
,Јела му собуј чорапот,
„Да видиш нишан ногата;
„Сметни му капа од глава,
„Да видиш нишан челото!” —
И дојде таја невеста,
My собу чорап од нога,
My сметна капа од глава:
И виде шес прсти на нога,    
Црна маслинка на чело!
И тоа бешс либе незино!

 

Извадок од:
Маријовци у песми, причи и шали
Д-р ВОЈИСЛАВ С. РАДОВАНОВИЌ
Штампарија Василија Димитријевића Скопје (1932)

Booking.com