ВИЛИНО СИТО – CARLINA ACAULIS (ГРЕБЕН, БЕЛ ТРН, РЕШЕТО)

Booking.com

Вилиното сито е повеќегодишно растение со голема розета.

Лисјата се долги до 20 см, перјесто засечени и со многу боцки. стебло нема, а на средината на розетата се развива соцветије, цветна главица со беличеста боја, а коренот е долг и дебел 2 до 3 см.

vilino-sito

Вилиното сито расте на суви, каменести и сончеви места, а за лек се користи коренот.

 

УПОТРЕБА:

Вилиното сито се употребува како лек против воспаленија на уринарните органи, за исфрлање на песок од нив, за зголемување на мокрењето и елиминирање на мочната киселина. Исто така и за гихт, отоци, асцит, за потење и намалување на температурата при грип и настинка како и против висок шеќер.

 

Преземено од книгата:
“Лековити растенија – Ваш чудесен лек”
Автор:Живко Најдовски

Лековити растенија и билки
Порачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605
Email: najdovskizivko@yahoo.com

lekoviti-rastenija-kniga

Booking.com