ЖОЛТА ТРЕВА – GENISTA TINCTORIA (ЖУТИЛОВКА)

Booking.com

Жолтата трева е повеќегодишна билка во форма на жбун, висока до 20 см.

Листовите и се линеарни или лацентни на врвот зашилени, а во базата клинести. Цветовите на оваа билка се жолти, и се наоѓаат на врвот на гранчињата во класести соцветија.
Жолтата трева расте на суви и песокливи места.

zolta-treva

УПОТРЕБА:
За лек се употребува коренот и надземниот дел, за болести на штитната жлезда, потоа хипотиреодизам, има антимикробно дејство, исто така се користи и како диуретик, лаксатив, кај реума и гихт и болести на жолчката и црниот дроб.
Жолтата трева е отровна, а особено семето, затоа болниот што ќе ја употребува треба да биде под лекарски надзор.

 

Преземено од книгата:
“Лековити растенија – Ваш чудесен лек”
Автор:Живко Најдовски

Лековити растенија и билки
Порачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605
Email: najdovskizivko@yahoo.com

lekoviti-rastenija-kniga

Booking.com