GETTING MARRIED IN MARIOVO (Summary)

It is not known since when “getting married” as a custom in Mariovo has been used, but it remained after the liberation until the Mariovo villages were not left by their inhabitants although in rare cases.

(more…)

За Ѓурѓовден

Според Ѓурѓовден кога сонцето се наведувало на заоде уште колку еден остен, сите млади а можело и постари оделе околу селото по ливадите,

(more…)

За Свети Јован и Водици

Уште сабајлето се одело в црква, се ваделе сите икони кои можеле да се носат надвор од црквата, и прво три пати иконите се вртеле околу црквата а потоа и околу селото.

(more…)

Свадбарски обичаи

Освен на верските празници кога луѓето го изразувале целокупното духовно и социјално богатство, на свадбите доаѓало до израз колективното живеење и почитување на одредени традиционални норми и обичаи кои во секоја средина имаат одредени карактеристики.

(more…)