Фото галерија

Фаќање на рој пчели – село Градешница, Мариово – 24.05.2019

Роењето е поделба на една добро развиена пчелна заедница на две, при што еден дел од пчелите со старата матица заминува во „нов дом“, додека пак остатокот со нова матица останува во „стариот дом“.

„Народната носија во Мариово“ – Воислав С. Радовановиќ – 1935 г – фото галерија

Научната студија “Народна ношња у Маријову” објавена во 1935 година од страна на Воислав С. Радовановиќ (Војислав С. Радовановић) е една од најобемните студии од ваков вид во јужнословенската книжевност воопшто. Воислав С. Радовановиќ (27 јануари 1894 – 26 април 1957) бил еден од најзначајните српски и југословенски научници на 20 век. Бил студент, а …

„Народната носија во Мариово“ – Воислав С. Радовановиќ – 1935 г – фото галерија Read More »

Св. Петка село Скочивир – Фото галерија

Св. Петка село Скочивир – Фото галерија

Црквата Св. Петка во село Скочивир е изградена во 1860 година. Сместена е во горниот дел од селото и во нејзиниот двор се наоѓаат селските гробишта и гробови од Првата светска војна. Црквата е со богат фрескоживопис кој е во релативно лоша состојба. Фотографии: OFF ROAD Macedonia Дата: 10.03.2019 Прочитајте повеќе:  Српски воени гробишта  село …

Св. Петка село Скочивир – Фото галерија Read More »

Воени гробишта од Првата светска војна во село Скочивир

Воени гробишта од Првата светска војна во село Скочивир

За време на Првата светска војна село Скочивир се нашло на самата фронтова линија во есента 1916 година, а подоцна борбите се преместиле на само неколку километри, па истото станало важна комуникациона точка за силите на Антантата. Во близина на селото и денес е познат т.н „Француски пат“ кој ги поврзувал селата Скочивир и Чегел …

Воени гробишта од Првата светска војна во село Скочивир Read More »