Ивени (Iveni) село во Битолско Мариово

cumentation: Vlado Temelkovski Lavcanot
NI Institute and Museum Bitola
 
{gallery}iveni{/gallery}

Ивени се наоѓа во источниот дел на Битолското Поле, односно во битолскиот дел на Мариово и припаѓа на Општината Новаци.

(more…)

Будимирци (Budimirci) – Битолско Мариово

Будимирци се наоѓа во битолскиот дел на Мариово, од десната страна на Црна Река, чиј атар високо се издига до сртот на планината Ниџе, каде што на тесен дел се допира со државната граница со Република Грција.

(more…)